Toyotan WRC-tähti kyntää syvällä – tukijoukoissa F1-mestariakin valmentanut suomalainen: ”Puhumme paljon elämästä yleensä”

Toyotan WRC-tallin japanilaiskuski Takamoto Katsutalla on iso näytönpaikka tällä viikolla Keski-Euroopan MM-rallissa.
Takamoto Katsuta
Takamoto Katsuta. Kuva: Toyota Gazoo Racing WRT
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Myös paineita japanilaisella varmasti riittää kauden toiseksi viimeisessä osakilpailussa, sillä vuosi on sujunut heikosti. Sen seurauksena Toyota hyllytti Katsutan edellisestä rallista Chilessä. Tietenkään hyllytyksestä ei puhuttu, vaan Katsutan kerrottiin latailevan itseään uudestaan kohti rallivuoden loppuhuipennusta.

Katsuta on ollut tällä kaudella vain kerran palkintosijoilla, kun hän ajoi maaliskuussa Keniassa toiseksi. Odotukset olivat kuitenkin paljon kovemmat ja viisi keskeytystä kertoo karua kieltään siitä, miten aneemisesti Katsuta on suoriutunut.

Japanilaiskuski sanoo saaneensa isoa apua tallikavereiltaan sekä Toyotan tallipäälliköltä Jari-Matti Latvalalta että valmentaja Juho Hänniseltä. Yksi mies Katsutan taustalla on myös Heikki Huovinen, joka muistetaan takavuosilta muun muassa F1-tähti Sebastien Vettelin fysiikkavalmentajana. Vaikka Huovinen vastaa Katsutan fysiikkatreenistä, on myös keskusteluapu tullut tarpeeseen.

Huovisen roolina on valmentaa myös muita Toyotan kuskeja, mutta japanilaisen kanssa mies on viettänyt paljon aikaa. Rallit.fi kysyi jo syyskuussa Kreikan MM-rallin jälkeen, onko Katsutalla henkistä valmentajaa, sillä moni huippukuski sellaista käyttää.

– Minulla on monta henkistä valmentajaa, nimittäin onneksi minulla on erittäin hyvät tiimikaverit, kuten Seb (Sebastien Ogier), Elfyn (Evans) ja Kalle (Rovanperä). Me juttelemme paljon yhdessä. Jari-Matti on myös aina rinnallani kuten myös Juho Hänninen, Katsuta selvitti tuolloin.

– Heikin kanssa puhumme enemmän elämästä yleensä, ja siitä, millaista on olla urheilija ja miten kisoihin pitää valmistautua henkisesti. Jari-Matin ja tallikavereideni kanssa puhumme enemmän ajamisesta.

Katsutalla on siis mukana iso tukijoukko, jotta kurssi saadaan käännettyä loppukauden aikana, jonka jälkeen katseet voikin jo siirtää vuoteen 2025.

– Esimerkiksi Seb on antanut minulle paljon hyviä neuvoja, todella hyödyllisiä sellaisia. Toistaiseksi kuitenkin omien virheideni takia en ole pystynyt saavuttamaan tuloksia, joita olemme halunneet. Minun on itse tehtävä parempaa työtä, Katsuta paaluttaa.

Lue myös nämä

  • Uusimmat