Suomalainen Suvi, 24, pääsee ajamaan MM-ralliin – ”Valinta oli pieni shokki”

Hämeenlinnalainen Suvi Jyrkiäinen, 24, on autourheilu-uransa suurimman tilaisuuden edessä tällä viikolla.
Suvi Jyrkiäinen
Suvi Jyrkiäinen. Kuva: M-Sport
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Jyrkiäinen starttaa Keski-Euroopan MM-ralliin M-Sportin nelivetoisella Ford Fiesta Rally3 -autolla. Kartanlukijana Jyrkiäisellä on kokenut Antti Linnaketo, joka muistetaan muun muassa Jari Huttusen kartturina.

Mahdollisuus avautui, kun Jyrkiäinen osallistui 14 naiskuljettajan kanssa kansainväliseen Beyond Rally Women’s Driver Development -kykykilpailuun, josta suomalainen valittiin kolmen parhaan joukkoon. Palkinnoksi Jyrkiäinen, belgialainen Lyssia Baudet ja saksalainen Claire Schönborn pääsevät ajamaan M-Sport-tallin täydellä ylläpidolla kauden toiseksi viimeisen MM-rallin.

Yksi kuljettajista saa jättimäisen pääpalkinnon, tallipaikan ensi kauden MM-sarjan Junior WRC -luokkaan.

– Kun sain tietää tästä kilpailusta, minua rohkaistiin monesta suunnasta osallistumiseen. Tällaisia tilaisuuksia ei montaa tule, joten päätin laittaa paperit sisään.

– Aika Puolassa pidetyssä valintakilpailussa meni nopeasti. Se oli hyvin intensiivistä ja meillä oli koko ajan paljon tekemistä. Valinta oli pieni shokki, kun tajusin, että olen ihan oikeasti osallistumassa nyt MM-ralliin, Jyrkiäinen muistelee.

Valmistautuminen ralliin tapahtui Honkajoella Pesämäen asvalttiradalla ja kotisohvalla.

– Ajettiin Pesämäessä testiä Dogboxin Rally3-luokan Ford Fiestalla. Kokeiltiin kaikenlaista, kierreltiin keiloja, rakennettiin radalle erilaisia mutkia, shikaaneja ja tietenkin myös ajettiin täysillä. Neliveto on hieno ajettava, täysiverinen ralliauto.

– Sain hyvän tuntuman, mutta vielä on paljon oppimista. Lisäksi järjestäjä on toimittanut tulevia erikoiskokeita katsottavaksi, joten olen niitä opetellut kotosalla, Jyrkiäinen taustoittaa.

Kartanlukija Linnakedolla on mittava kokemus kotimaan lisäksi kansainvälisistä ralleista. Linnaketo on lukenut nuotteja Huttusen lisäksi Teemu Asunmaalle.

– Antti opetti minulle nuotittamista ralliuran alussa kaksi vuotta sitten. Tätä rallia varten olemme ajaneet Pesämäen testipäivän lisäksi siviiliautolla nuottitreeniä ja miettineet, mitä lisäyksiä nuottiin pitää tehdä, kun ajetaan erilaisilla teillä kuin Suomessa, Jyrkiäinen kuvailee.

Kilpailuviikon ohjelma on tiukka. Jyrkiäinen ja Linnaketo lensivät Saksaan sunnuntaina, maanantaina ajettiin testiä, tiistaina ja keskiviikkona nuotitetaan, ja torstaina ralli käynnistyy kahdella erikoiskokeella. Jyrkiäisen kokemus rata-autoilusta on eduksi tulevassa 18 erikoiskokeen ja yli 300 erikoiskoekilometrin pituisessa asvalttirallissa. Tavoitteena on päästä maaliin.

– Maaliin pääsy, oppiminen ja kokemuksen kerääminen – se on tärkein tavoite. Haastava ralli on tulossa, siinä maaliin pääsyssäkin on aivan varmasti tekemistä. Täytyy ymmärtää oma rajallinen kokemus. Pään on pysyttävä kylmänä koko rallin ajan. En näe kilpakumppaneita vihollisina, sillä olemme kaikki kavereita, vaikka toisiamme vastaan ajetaankin, Jyrkiäinen summaa.

Keski-Euroopan MM-ralli ajetaan 17.-20. lokakuuta Saksan, Itävallan ja Tshekin alueella.

Lue myös nämä

  • Uusimmat