Mestarit pettivät tällä kaudella Toyotan – Jari-Matti Latvala latasi suorat sanat

Toyotan viikonloppu Keski-Euroopan MM-rallissa päättyi lopulta jälleen isoon pettymykseen.
Jari-Matti Latvala. Kuva: Toyota GAZOO Racing WRT
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Keski-Euroopan MM-rallin loppuvaiheissa näytti vahvasti siltä, että Toyota tulee ihan kunnolla mukaan vielä valmistajien mestaruustaisteluun, mutta toisin kuitenkin kävi.

Sebastien Ogier ajoi rajusti ulos toiseksi viimeisen erikoiskokeen alussa ja joutui keskeyttämään. Näin ollen Ogierilta ja Toyotalta jäivät saamatta myös jo lauantaina taskuun kerätyt ehdolliset MM-pisteet. Sunnuntain epäonni ja virheet alkavat olla Toyotalle jo turhankin tuttua huttua tällä kaudella.

– Musta sunnuntai on tullut aika monta kertaa tänä vuonna. Kun mietitään, että ensin tuli Jyväskylä, sitten Kreikka ja siihen päälle nyt vielä Saksa. Se on aika kova paikka ollut meille, Toyotan tallipäällikkö Jari-Matti Latvala harmitteli.

Ogier on tehnyt nyt ison virheen jo kolmessa kisassa putkeen, mutta nyt ”vilttiketjusta” väkevän paluun tehnyt Takamoto Katsuta ja Elfyn Evans ajoivat sentään vahvan sunnuntain ja paikkasivat tilannetta. Katsuta oli peräti koko supersunnuntain nopein mies.

– Onneksi pojat pystyivät vähän pelastamaan. Takamotolta vahva suoritus ja Elfyniltä myös sunnuntaina. Tallipuolella saimme kaksi pistettä Hyundaita kiinni, mutta kuljettajien mestaruudet ovat nyt menneet. Se tuli nyt selväksi, Latvala totesi.

Kuljettajien mestaruudet tosiaan menivät. Sunnuntaina varmistui se, että Hyundai-kuljettaja juhlii kauden päätteeksi maailmanmestaruutta. Japanissa mestaruusjuhliaan viettää joko Thierry Neuville tai sitten Ott Tänak. Toyotan mestarikuljettajat Ogier ja Kalle Rovanperä eivät ole onnistuneet tuomaan riittävästi tiimipisteitä. Ogier on tehnyt harvinaisen paljon virheitä ja myös Rovanperä on ajanut tällä kaudella ulos pariinkin otteeseen. Jyväskylän ulosajolle Rovanperä ei mitään voinut, mutta kauden mittaan myös suomalainen on tehnyt ihan selviä virheitä.

– Se on kylmä fakta, ei sille voi mitään, Latvala myönsi.

– Kovaa he ovat ajaneet, mutta sitten on tullut myös virheitä. Ogierilla ehkä loppukaudesta yritystä on tullut jo vähän liikaa. Jos koko vuotta katsoo, niin vauhti on ollut äärettömän kovaa. Mutta kun et aja täyttä sarjaa, niin se on vähän erilainen tilanne. Ne jotka ajavat sarjaa, niin keskittyminen sarjaan ja pisteisiin on isommassa roolissa, kun jos et aja täyttä sarjaa. Silloin menetettävää ei ole ihan samalla tavalla. Silloin voi ottaa riskejä enemmän ja siihen me on ehkä vähän kaaduttu, Latvala näki.

Toyota on hallinnut viime vuodet rallin MM-sarjaa aika suvereenisti, mutta nyt tuo putki on katkeamassa. Latvalan mukaan tappioon on monta erilaista syytä.

– Tämä on ollut aika erikoinen kausi. Meillä on ollut kolme edellistä vuotta tosi progressiivisia ja tasaisia. Nyt on ollut aika paljon ylä- ja alamäkiä yhden vuoden aikana ja olemme kokeneet paljon dramaattisia hetkiä. Niitä ei ole aikaisempina vuosina tullut, Latvala pohti.

– Ehkä se juontaa juurensa myös siihen, että tämä uusi pistelaskujärjestelmä on tuonut paljon paukkuja ja yritystä päälle. Se on yksi tekijä. Toinen tekijä voi olla, että ei olla lähdetty ajamaan kolmella miehellä täyttä kautta, vaan on tehty se kahdella ja siihen päälle kolmatta autoa ovat ajaneet Ogier ja Kalle. Ehkä sellainen tietynlainen vakaus ja rauhallisuus on puuttunut. Se oli kyllä tiedossa, kun lähdettiin tähän kauteen, Latvala jatkoi.

Lue myös nämä