EK7: Toyotalla upea avauspäivä MM-rallissa – Rovanperältä hieno nousu

Ott Tänak
Ott Tänak. Kuva: Toyota Gazoo Racing WRC

Toyotan WRC-tiimin avauspäivä Portugalin MM-rallissa oli miltei täydellinen. Tallilla on kisassa komea kolmoisjohto perjantain erikoiskokeiden jälkeen.

Toyotan Ott Tänak näytti, miksi häntä pidettiin ennakkoon sorakisan kovimpana voittajasuosikkina. Tänak ajoi erikoiskokeet läpi toisena autona, joten hänelläkin oli aurattavana irtosoraa. Siitä huolimatta hän jätti selvästi jälkeensä Citroenin Sebastien Ogierin ja Hyundain Thierry Neuvillen, jotka taistelevat virolaisen kanssa tämän kauden mestaruudesta.

Tänak johtaa rallia 17,3 sekunnin erolla Jari-Matti Latvalaan. Suomalaiskuski teki pienen virheen kuudennella pätkällä, kun hän sammutti autonsa.

Kolmas Toyota-kuski Kris Meeke pitää hallussaan kolmossijaa 22,8 sekunnin päässä Tänakista.

Hyundai-kuski Neuville on kisassa neljäntenä ja MM-sarjan kärkipilotti Ogier viidentenä. Meeke, Neuville ja Ogier mahtuvat vain kolmen sekunnin sisään.

Katso alta kooste perjantai-iltapäivän tapahtumista. Juttu jatkuu videon jälkeen.

[YouPlaySinglePlayer video=”1719,2282,266173″ ap mute ]

Fordin Teemu Suninen oli mukana kärkikamppailussa kuudennelle erikoiskokeelle saakka. Jarrut katosivat Sunisen Fiestasta Arganilin pätkällä, minkä vuoksi jokelalainen putosi kolmossijalta kuudenneksi. Citroenin Esapekka Lappi menetti puolestaan aikaa rengasrikon takia. Hän on kokonaistilanteessa kahdeksantena.

– Rengasrikko oli epäonninen. Minulla on kuitenkin ollut parempi vauhti kuin edellisissä kisoissa, Lappi sanoi.

WRC2 Pro -luokassa kilpaileva Kalle Rovanperä aloitti kisan vakuuttavasti ja karkasi muilta R5-autoilta. Skodan suomalaiskuskilta hajosi kuitenkin kumi nelospätkällä, ja aikaa meni hukkaan reilut 40 sekuntia.

Rovanperä suoritti iltapäivällä hienon kirin ja nousi WRC2 Pro -luokassa toiseksi 4,8 sekunnin päähän tallikaveristaan Jan Kopeckystä. R5-autojen joukossa Rovanperä on kolmantena 8,9 sekuntia Ole Christian Veibylle jääneenä.

Portugalin MM-ralli jatkuu lauantaina, jolloin ohjelmassa on kuusi erikoiskoetta ja noin 160 EK-kilometriä.