Jesse Turunen nousi Vetomiesten ykköseksi, Mika Rampanen Nelivetomiesten paras

Vetomies-voittajat suihkuttivat shamppanjaa isolla kädellä. Kuva: Kuva: Aaro Nypård/AKK

Neste Rallin oheiskilpailu Vetomiehet saatiin lauantaina maaliin Jyväskylän Paviljongilla. Nelivetomiehissä voittoon ajoi Mika Rampanen ja kaksivetoisen Vetomies-luokassa Jesse Turunen.

Nelivetomiehissä lauantain avauspätkälle lähdettiin Antti Nokkasen johdolla, mutta se ei kauan kestänyt, vaan Rampanen otti johtopaikan heti aamusta alkaen. Rampasen loistaessa nimekkäin keskeyttäjä lienee ollut Jaro Kinnunen.

Seppo Kopra ajoi pohjat Päijälään, mutta Rampanen jäi hänestä vain 0,3 sekuntia. Kolmen ajetun pätkän jälkeen Rampasen johto oli jo 18,4 sekuntia Nokkaseen, Anssi Rytkösen noustessa kolmanneksi 20,7 sekunnin erolla kärkeen.

Kakaristossa kärkisijoja tuuletettiin oikein huolella, kun Nokkanen ajoi ulos ja Rytköseltä hajosi vaihdelaatikko. Pätkän nopein oli Kopra selvällä 7,2 sekunnin erolla Rampaseen. Kakariston jälkeen Kopra nousikin kisan kakkoseksi 36,5 sekuntia Rampaselle jääneenä.

Kolmannen sijan nappasi itselleen puolestaan Jukka Holtinkoski. Sama järjestys säilyi myös viimeisen erikoiskokeen ja koko rallin maaliin asti.

Jesse Turuselle vihdoin Vetomiesten voitto

Kaksivetoisten Vetomies-luokassa voiton vei Jesse Turunen, Mika Lemmetin ja Markus Hellströmin seuratessa perässä. Kilpailussa maaliin saakka pääsi yhteensä 51 autoa.

Lauantain avanneelle Pihlajakoskelle lähdettiin Anssi Valkosen johdolla. Ennakkoon kovista nimistä samaan koivuun kapsahtivat Anssi Tawast ja Reijo Mattila. Erikoiskokeen parhaiten selvitti kaksinkertainen Vetomies-voittaja Vesa Hirvonen, ennen rallisprintistä rallin pariin siirtynyttä  Lemmettiä

Päijälä oli puolestaan Joonas Lindroosin mieleen, sillä jämsäläinen ajoi 4,8 sekunnin eron Hirvoseen. Avauspäivän jälkeen johtoa pitänyt Valkonen joutui keskeyttämään moottoririkon takia. Myös viime vuoden voittaja, nelivetomies Henrik Pietarinen ja tuoreimman F-rallisarjan osakilpailun voittanut Kimmo Linden lähtivät kotimatkalle. Pohja-aikansa johdosta Lindroos ohitti Hirvosen sekunnilla ennen Kakaristoa. Kolmanneksi nousi puolestaan Jesse Turunen.

Kakaristossa kärkeä tuuletettiin oikein tosissaan, kun kärjessä olleet Lindroos ja Hirvonen keskeyttivät. Lindroosilta hajosi voimansiirto ja Hirvoselle tuli perärikko. Turunen ajoi pohjat 6,3 sekunnin erolla Lemmettiin ja kasvatti kokonaisjohtonsa yli 20 sekuntiin.

Turunen oli hyvässä iskussa vielä päätöspätkälläkin. Erot olivat selvät, mutta kisasta saatiin kuitenkin tiukka. Ensiksi Turusen johto Lemmettiin kuihtui, kun Turunen sai 20 sekunnin aikasakon myöhästymisestä. Tätä ei Lemmetti lähtiessään tiennyt ja ero kasvoi 24,7 sekuntiin.

Hellströmin kova aika nosti hänet puolestaan tasa-aikaan Ilmo Larion kanssa ja parempi aika avauserikoiskokeella ratkaisi kilpailun kolmannen sijan Hellströmin hyväksi.

– Kahden epäonnistuneen kisan jälkeen maaliin pääsy ja voitto tyydyttävät. Lahjaksihan tämä kuitenkin tuli, kun Joonas (Lindroos) ja Vesku (Hirvonen) keskeyttivät. Ihan heidän vauhtiinsa en ehtinyt, Jesse Turunen tunnusti kilpailun maalissa.