Marcus Grönholm palasi kilparadoille ja tykitti käsittämättömän ajan – Niclas-poika joutui häpeämään

Marcus Grönholm
Marcus Grönholm. Kuva: RallyX Nordic

Rallin kaksinkertainen maailmanmestari Marcus Grönholm teki paluun rallicross-radoille Ruotsissa perjantaina, kun All-Star Magic Weekend -tapahtumassa käynnistyi Legends-luokan kilpailu.

Grönholm, 52, oli kilpaillut edellisen kerran rallicrossin parissa vuonna 2012. Hänen aktiiviuransa päättyi tuolloin X Games -tapahtumassa sattuneeseen onnettomuuteen.

Grönholm kilpailee Ruotsin Höljesissä oman GRX-tiiminsä Hyundai i20 Supercar -autolla, jolla hänen poikansa Niclas Grönholm ajaa tavallisesti rallicrossin MM-sarjassa. Niclas osallistui torstaina Höljesissä RallyX Nordic -sarjan osakilpailuun, jossa hän sijoittui kolmanneksi.

Marcus Grönholm näytti heti ensimmäisessä alkuerässä, joka ajettiin niin sanotulla shoot-out-systeemillä, että ajotaidot eivät ole ruostuneet. Grönholm kellotti ykkösajan, mutta varsinainen jymypaukku oli vasta tulossa.

Grönholm sai toisessa alkuerässä vastaansa 74-vuotiaan ruotsalaislegendan Per Eklundin sekä norjalaisen rallitähden Henning Solbergin. Grönholm sai loistavan startin ja ajoi selvään voittoon.

Grönholmin erävoittoon oikeuttanut aika oli uskomaton, 2.58,771. Niclas Grönholm oli torstain RallyX Nordic -kilpailun nopein kuljettaja alkuerissä, mutta isä-Grönholm oli peräti sekunnin poikaansa nopeampi.

Niclas seurasi isänsä vetoa studiossa ja peitti kasvonsa, kun hän näki perheensä seniorin ajan.

– Minua hävettää, Niclas naureskeli RallyX Nordicin nettilähetyksessä.

Marcus Grönholm oli painottanut ennen kilpailua, että tärkeintä Höljesissä on pitää hauskaa. Niclas osasi odottaa, että isä aikoo vetää tosissaan radalla.

– Hän on ollut koko ajan aivan täpinöissään tästä kilpailusta. Hän on kuin pikkulapsi jouluna, Niclas kuvaili.

Rallilegenda oli innoissaan, kun hän kuuli Niclakselta huippuajastaan.

– Kokonaisaikani oli nopeampi kuin kenelläkään muulla eilen! Hei!

RallyX Nordic -kilpailuun osallistui torstaina kovia nimiä. Niclas Grönholmin lisäksi lähtöviivalla oli muun muassa lajin kaksinkertainen maailmanmestari Johan Kristoffersson, jonka torstain paras aika oli niin ikään paperia suomalaiskonkariin verrattuna.

– Hänen ajonsa näytti todella hyvältä. Se oli vakuuttavaa, Kristoffersson hehkutti.

Legends-luokan kilpailu ajetaan loppuun sunnuntaina. Lauantaina Niclas Grönholm ja muut nykyiset rallicross-tähdet aloittavat urakkansa kauden toisessa RallyX Nordic -sarjan osakilpailussa.