FIA:n ja rallin MM-sarjan kuljettajien välinen kiista kärjistyi maaliskuun lopulla ajetussa Kenian Safari-rallissa.
Kuljettajien ja FIA:n välinen kädenvääntö alkoi jo helmikuun Ruotsin MM-rallista, missä Hyundain Adrien Fourmaux´lle annettiin 10 000 euron sakot kiroilusta erikoiskokeen jälkeisessä haastattelussa. Kuljettajat olivat sakon oikeudenmukaisuudesta vahvasti eri mieltä FIA:n kanssa.
Lopulta tilanne johti siihen, että kuljettajat yhdistivät voimansa ja perustivat oman liittonsa WorRDA:n ja vetosivat FIA:aan, jotta neuvottelut asian ratkaisemiseksi ja molempia osapuolia tyydyttävän ratkaisun löytämiseksi saataisiin aikaiseksi.
Kenian MM-rallissa kuljettajat protestoivat FIA:aa vastaan. Kuljettajat eivät antaneet erikoiskokeiden jälkeen ollenkaan haastatteluja, ja jos antoivatkin, niin ainoastaan omalla äidinkielellään. FIA reagoi tilanteeseen kesken rallin ja kertoi neuvottelevansa asiasta kuljettajien kanssa.
Hyundain tähtikuljettaja Ott Tänak on nyt paljastanut virolaiden Delfi Sportin haastattelussa, että neuvotteluja on todella käyty, mutta ratkaisua asiaan ei ole saatu vielä aikaiseksi.
Tänakin mukaan on mahdollista, kuljettajien puhelakko saa jatkoa huhtikuun loppupuolella ajettavassa Kanariansaarten MM-rallissa, mutta voi myös olla, että asiat palaavat ennalleen.
– Tällä hetkellä kaikki vaihtoehdot ovat mahdollisia, Tänak sanoo Delfi Sportille.
– Se riippuu nyt siitä, löytyykö kiinnostusta ja järkevä teknisesti toimiva ratkaisu, Tänak jatkaa.

FIA on ollut myrskyn silmässä jo pidemmän aikaa. Niin rallikuljettajat kuin myös F1-kuskit ovat toistuvasti ilmaisseet huolensa kattojärjestön toiminnasta. Koko kohu on henkilöitynyt vahvasti FIA:n puheenjohtajaksi vuonna 2021 valittuun Mohammed bin Sulayemiin.
Bin Sulayemia on syytetty muun muassa autoritäärisestä johtamistavasta. Myös FIA:n sisällä on kuohunut. Aiemmin tällä viikolla FIA:n varapuheenjohtajana toiminut Robert Reid ilmoitti irtisanoutuvansa pestistään. Reid oli pitkään bin Sulayemin luottomies, mutta sittemmin välit viilenivät.
– Moottoriurheilu tarvitsee johdon, joka on vastuullinen sekä toimii läpinäkyvästi ja jäsenlähtöisesti. En voi enää olla osa järjestelmää, joka ei noudata näitä periaatteita, Reid kommentoi eroaan BBC:n mukaan.